Wspólna degustacja posiłków wszystkich uczestników warsztatów kulinarnych

Od 16 do 21 października 2022 r. uczennice naszej Szkoły – reprezentantki klas 4 GTL i 4 GIE Anastazja Rodziewicz i Eulalia Staszewska – wraz z nauczycielką języka niemieckiego p. Izabelą Pieprzyk uczestniczyły w chorwacko – niemiecko – polsko – serbskim spotkaniu młodzieży i projekcie „What’s cooking?”, który odbył się w Międzynarodowym Domu Spotkań Młodzieży w Krzyżowej.

Podczas tygodnia projektowego uczennice doskonaliły swoje umiejętności translatorskie, wspierając pozostałych uczestników w komunikacji poprzez tłumaczenie konsekutywne z języka polskiego na język niemiecki i język angielski. Dziewczyny uczestniczyły w warsztatach kulinarnych z zakresu przygotowywania międzynarodowych potraw: berlińskiej Currywurst, wegetariańskiej wersji fingerfood, chorwackich słodkości i dań kuchni meksykańskiej. Swoją kreatywność rozwijały na warsztatach z dekorowania stołów, a polską tradycję związaną z kiszeniem warzyw odkrywały na nowo podczas warsztatów poświęconych tematyce fermentacji. W trackie warsztatów poruszających tematykę zrównoważonego rozwoju i idei „zero waste”, uczennice zwiedziły ogród ekologiczny w Krzyżowej.

Turystycznym balsamem dla duszy było zwiedzanie Świdnicy wraz z najpiękniejszymi jej zabytkami – Kościołem Pokoju, który znajduje się na liście światowego dziedzictwa UNESCO, Muzeum Dawnego Kupiectwa i Ratuszową Wieżą Widokową.

Partnerami projektu byli: Zespół Szkół im. gen. Sylwestra Kaliskiego w Górze (Polska), Annedore-Leber-Oberschule Berlin (Niemcy), Fundacja Krzyżowa dla Porozumienia Europejskiego (Polska), OHP Siemianowice Śląskie (Polska), Zespół Szkół Nr 26 Toruń (Polska), Ugostiteljsko-turističko učilište Zagreb (Chorwacja), Technical School Ub (Serbia).

Każdy uczestnik spotkania otrzymał certyfikat Youthpass.

Koordynator projektu: Izabela Pieprzyk

Belka z logami projektu "What's cooking"